Mertkent Tarihçesi

Tarihçe

Kooperatif 9 Ağustos 1977 tarihinde 148816/96367 sicil numarası ile, kurucu üyeler olan Alaeddin Bilgi, Ihsan Onur ve Ayhan Dinç tarafından “TRT – B Sahil Konut Yapı Kooperatifi” adıyla kuruldu. 26.08.1977 tarihinde yapılan toplantıda yönetim kurulu asil üyeliklerine Alaedddin Bilgi, Ihsan Onur, Ayhan Dinç ve yedek üyeliklere de Nükhet Anadol, Lami Sezar, Reyman Somer seçilmiştir. Yönetim kurulunca, Yalova-Çınarcık sahillerinde, olmazsa Marmara, Ege, Karadeniz, Akdeniz sahillerinde uygun arsa veya arazi arayıp bulunmasına karar verilmiştir.

15.09.1977 günlü toplantı ile, üyelerin def'aten 40.000 TL veya aylık 1.000 TL taksitler halinde ödemeler yapmasına karar alınmıştır. Arsa temini hususunda mimar İrfan Ertem'in danışmanlığına oybirliği ile yönetim kurulunca karar verilmiştir. 15 Aralık 1977 tarihinde de ilk araştırmaların sonucu olarak oybirliği ile Karadeniz sahilinde arazi seçimine karar verilmiştir. Yapılan çalışmalar sonrasında 3 Mart 1978 günlü toplantı ile, Kırklareli ili, Demirköy ilçesi İğneada'da Mert Gölü’nde bugünkü arazinin, satın alınmasından önce, jeolojik durum, su kaynakları ve önlemler açısından “İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Jeoloji Bölümü ile İstanbul Teknik Üniversitesi Su Bölümü'nde Araştırma Yaptırılması” kararı alınmıştır.

9 Aralık 1978 tarihli toplantıda Igneadada, Demirköy 1 ada, 1 parsel no'lu 2368 dönümlük Rafi Dog ve ailesine ait arsanın pazarlık ile 40 000 000.- TL bedelle alınmasına, arsanın alımı ve altyapı için üye sayısının 1600 kişiye çıkarılmasına, taksitler halinde her üyenin 46 000 TL ödemesine karar alınmıştır. Arsa satın alınmış ve 15 Ağustos 1979 tarihinde Arazinin Halihazır Haritası hazırlatılmıştır. 30 Nisan 1980 tarihinde alınan karar ile, MASU Mühendislik kuruluşu tarafından arazide jeolojik etüt, zemin etüt ve yeraltı suyu sondajı yapılmıştır. 18 Ağustos 1980 günlü yönetim kurulu toplantısında, MASU tarafından çevre düzenlemesi ve sazlıkların ıslahı çalışmalarının yapılması, ERTUNGA Mimarlık Bürosu'nun da kontrol olarak yetkili kılınması kararı alınmıştır. 9 Nisan 1981 tarihli TRT-B 3. genel kurul kararı uyarınca, Canadian International Development CID” firması ile görüşme yapılmış, bu firmanın yetkilisi Mr. Antoine Y. Gabriel'e 180 milyon USD lik finans kaynağını ülkemize getirmesi için yetki verilmesine karar verilmiştir. 25 Ağustos 1981 günlü toplantıda, imar planının Anakaradan onayı için İmar Iskan Bakanlığından görüş alınmasına karar verilmiştir. 21 Eylül 1981 günlü yönetim kurulu toplantısında, imar planına altlık teşkil edecek olan Kıyı Kenar Çizgisinin tespiti için girişimlerde bulunulması ve resmi müracaatın yapılması kararı alınmıştır. Girişimler sonucu İmar Iskan Bakanlığı mevzi imar planı için olumsuz görüş bildirdiğinden, çözümler aranmasına karar verilmiştir. “Cup Mediterani” adli Kanada firması yetkilisi ile kooperatif arazisinde “Doğakent Projesi” için görüşmeler yapılmıştır. Yapılan girişimler sonucu Ağustos 1985 tarihinde Genel Kurmaydan imar planı için olumlu görüş geldiğinden, imar planının kıyı kenar çizgisi geçirilmiş halde Bayındırlık ve Iskan Bakanlığına verilmesi kararı alınmıştır. 21 Mayıs 1986 Pazar günü yapılan genel kurulda seçim ile yönetim kurulu asil ve yedek üyeliklerine aşağıdaki kişiler seçilmiştir.

ASIL YÖNETIM K. ÜYELERI

YEDEK ÜYELER

Nurettin Sözen

Önder Öztunalı

Aydın Velioğlu

Eren Güvener

Hüseyin Fahri

Olay Tan

Acar Şölen

 

ASİL DENETİM K. ÜYELERİ

Servet Okumuş

Alaeddin Bahçekapılı

Erol Akti

Metin Dizer

Ergün Kesen

Adnan Oral

 

 

 

 

YEDEK DENETIM K. ÜYELERI

Erol Bilir

Serpil Kızıldemir

Yeni seçilen yönetim kurulu 15.08.1988 günlü toplantıda, arazinin göl kenarına bir set yapılması, kavak ve okaliptüs türü ağaçlar ile ağaçlandırma yapılması, İzmit Kavakçılık Enstitüsü uzmanlarınca arazide çalışmalar yaptırılması kararını almıştır. 27 Kasım 1986 günlü karar ile yönetim kurulu üyesi Aydın Velioğlu kooperatif müdürlüğüne atanmıştır. Görevli gelen resmi heyetçe yapılan tespit sonucu, arazi kıyı kenar çizgisi içerisinde kaldığı görüşü üzerine, yönetim kurulunca çözüm aranması kararı verilmiştir. 30 Nisan 1988 tarihinde, Nurettin Sözen'in kişisel mazeretlerle görevden

ayrılması sonucu, yerine yönetim kurulu başkanlığına Önder Öztunalı seçilmiştir. 12 Mayıs 1988 günü yapılan yönetim kurulu toplantısında, arazinin ıslahı, göl taşkın seddesi’nin inşaatı, mevzi imar planı yaptırılması için üyelerden 5 ay süre ile aylık 50 000 TL, toplam 250 000 TL toplanmasına karar verilmiştir. 10 Haziran 1988 de, kooperatifin Hukukçular Sitesindeki bürosu için tahliye kararı çıktığından, Cağaloğlundaki Gazeteciler Cemiyeti binasındaki bugünkü yerine taşınmıştır.

Kooperatif arazisine doğrudan ve kolay ulaşım sağlayabilmek amacı ile yapılan müracaat sonucu 4.8.1988 tarihinde, Orman idaresinden 49 yıllığına kiralanarak orman içerisinde araziye 2200 metre yol açılması izni alınmıştır. Yol ve set inşaatı için teklif veren 5 firmadan en uygun teklifi veren firmaya 4 Ağustos 1988 tarihinde ihale edilerek iş başlatılmıştır. 10 Ocak 1989 tarihinde yasa uyarınca kooperatifin adı değiştirilerek “Mertken Konut Yapı Kooperatifi” adıyla faaliyetini sürdürmüştür. Kooperatifin ihtilaflı arazisinin tapulanması için Av. Aykut Ünsal'ın çalışmaları sonucu 24.11.1989 tarihinde, Demirköy Tapulama Müdürlüğünce hazırlanan, arazinin tapusu teslim alınmıştır.

Önder Öztunalı’nın Almanya'da sürekli görevi sebebiyle, Aydın Velioğlu ve Acar Şölen'in de istifaları dolayısıyla boşalan yönetim kurulu üyeliklerine yedek üyeler çağrıldığında görev almadıklarından, Tüzüğün 47. maddesi ve T.T.Kanununun 315. maddesi ile M. Emin Savcı, Veysel Baykal ve Naci Yılmaz seçilmişlerdir. 16 Ocak 1990 tarihinde, mali yükümlülüklerini ihtarlara rağmen yerine getirmeyen 125 üyenin ihraç edilmesine karar verilmiştir. 14 Mayıs 1990 tarihli genel kurulda yeni yönetim kurulu seçilmiştir. Yönetim kurulu üyeliklerine; Oktay Kurtböke, Aykut Ünsal, Perihan Canel, Erdoğan Erentöz, Türkan Sedefotlu, Necati Doğru, Özdemir Gürsoy, Kemal Alemdaroğlu, İsmail Soykan seçilmişlerdir.

11.12.1990 tarihinde Demirköy Adliye Hukuk Mahkemesine, arazinin vasfının değiştirilmesi için kooperatifin müracaatı olumlu sonuçlandığından, arazinin yeni vasfı ile tapulanması için girişim yapılmıştır. Arazinin vasfı değiştiğinden, kıyı kenar çizgisinin yeniden tespiti için Kırklareli Valiliği'ne başvuru yapılmıştır. Yönetim kurulundan bir üyenin vefatı üzerine Kazım Kolcuoğlu yönetim kurulu üyeliğine dahil olmuştur. İmar planı uyarınca Esentepe Mimarlık Bürosu'na hazırlattırılmış olan 1/1000 ölçekli Halihazır Harita ile 1/1000 ölçekli Mimari Proje, İğneada Belediyesinde tasdik görmüştür. İğneada Belediye Başkanlığının 04.10.1991 tarih ve 991/257 şayılı yazısı ile arsamıza imar izni verilmiş ve kısıtlılık hali 1991 mali yılından itibaren kaldırılmıştır. 11 Temmuz 1993 tarihinde Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından kooperatifin arazisi “1. Derece SIT Alanı” ilan edilmiştir. Bunun üzerine yönetim kurulu SIT kararına karsı dava açılması kararını almıştır. Geçen süre içerisinde SIT kararına karsı sonuç alınamadığından, 30 Mart 1993 günlü yönetim kurulu toplantısında, SIT kararı sebebiyle yapılaşmaya imkan vermeyen kooperatif arazisinin yasalar uyarınca, Kırkareli'nde eşdeğer bir başka hazine arazisi ile takası için girişim yapılması kararı alınmıştır. 13 Şubat 1996 tarihinde yönetim kurulu toplanarak, SIT kararının kaldırılması ve mağduriyetin giderilmesi için bu konuda tecrübesi olan Av. İlker Ulaş'ın görevlendirilmesi yönünde karar almıştır.

Yapılan girişimler sonucu Kültür Bakanlığı tarafından SIT kararının yeniden değerlendirilmesi için oluşturulan komisyon, 05.05.1997 tarihinde yerinde incelemeler yaparak, 3 sayfalık olumsuz bir değerlendirme raporu hazırlamıştır. 8 Mayıs 1998 tarihinde yapılan genel kurul toplantısında yeni yönetim kurulu seçilmiştir. Yönetim kurulu üyeliklerine; Aykut Ünsal, Eren Güvener, Aydın Kılıççı, İsmail Soykan, Kazım Kolcuoğlu, Ali Malik Gözübol, Hasan Çakalkurt, Gündüz Alpman, Cemal Köksal seçilmişlerdir. Genel kurulda arazinin satış imkanlarının araştırılması yönünde yönetim kuruluna yetki verilmiştir. 9 Ocak 1999 tarihinde gelen teklif üzerine Tikveşli Tarım İsletmeleri A.Ş. ile arazinin satışı ve kiralanması hususunda görüşmeler yapılmıştır. Yapılan pazarlık ile arazinin Tikveşli Tarım İsletmelerine 4.000.000.000.- TL yıllık bedel ile kiralanmasına karar verilmiştir. Tikveşli Tarım İsletmeleri tarafından arazinin satın alınması için getirilen 1.150.000 Dolar teklifi 2000 yılı genel kuruluna sunulmuş ve kabul edilmemiş, bu bedelle satılmaması yönünde genel kurul kararı çıkmıştır.

5 Ekim 2000 günlü karar ile mali yükümlülüklerini ihtarlara rağmen yerine getirmeyen 192 üye ihraç edilerek genel kurula sunulmuştur. Yapılaşmaya imkan vermeyen SIT alanlarındaki arazilerin Devlet Sertifikasına dönüştürülmesi yönünde yeni bir yasanın yürürlüğe girmesi üzerine, Kültür Bakanlığına, genel kurulun verdiği yetki ile arazinin değeri kadar sertifika alınması için başvuru yapılması yoluna gidilmiştir. Kırklareli valiliğince arazinin değer takdiri için komisyon oluşturulmuştur. Oluşturulan komisyon kooperatif arazisi için 6000 000.-TL/m2 değer takdirinde bulunmuştur. Daha sonra Bakanlıkça kooperatif arazisinin değer takdiri yeniden yaptırılmış ve kooperatif arazisinin sertifikayı öngören yasa kapsamına girmediği görüşü bildirilmiştir. Bakanlığın bu görüşü karşısında, yönetim kurulunca Bölge İdare Mahkemesinde bu kararın iptali için dava açılmış, Edirne Bölge İdare Mahkemesinde 2004/484 E sayı ile takip edilen dava kooperatif lehine sonuçlanmıştır. 22 Mayıs 2000 tarihli genel kurulda, yönetim kurulu üyesi Hasan Çakalkurt yerine Adnan Ekşigil yönetim kuruluna dahil olmuştur. Diğer yandan SIT alanı kapsamında yapılaşmanın imkanları için resmi girişimler de sürdürmüştür. 22 Mayıs 2004 tarihinde yapılan genel kurulda, yönetim kurulu üyeliklerinde değişiklik olmuştur. Kazım Kolcuoğlu yerine Ercan Kazmaz seçilmiştir. Yönetim kurulu, kooperatif arazisinde doğal dokuyu bozmaksızın sınırlı tesisleşme imkanları için girişimlerini sürdürmüştür.

9 Mayıs 2015 tarihli 2014 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı ile seçilen yönetim kurulunda başkanlığa Aykut Ünsal, başkan yardımcılığına Prof. Dr. Ali Malik Gözübol, sekreter İsmail Soykan, muhasip Üye Mehmet Tevfik Bilen ile üyeler: Ercan Kazmaz, Gündüz Alpman, Prof. Dr.Erol Cihan, Adnan Ekşigil, Ali Günhan Altınkaynak görev almışlardır. Maliye Hazinesi, Demirköy Asliye Hukuk Mahkemesi’nde kooperatif aleyhine 2015/92 sayılı Tapu İptali davasını açmıştır. Davayı kooperatif hukuk müşaviri Av Aykut Ünsal takip etmektedir. 21 Mayıs 2016 tarihinde 2015 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı yapılmış, yönetim kurulunda başkanlığa Aykut Ünsal, başkan yardımcılığına Prof. Dr. Ali Malik Gözübol, sekreter Necmettin Zelyurt, muhasip Üye Mehmet Tevfik Bilen ile üyeler: Ercan Kazmaz, Prof. Dr.Erol Cihan, İsmail Soykan, Muhammet Emin İzgi, İlhan Önal görev almışlardır.

26 Temmuz 2016 tarihli Yönetim kurulu toplantısnda, “Hulusi Çakırhan’ın şimdilik kaydı ile sigortalı olarak istihdam edilmesine” kararı alınmıştır. 6.Eylül 2016 tarihli Yönetim kurulu toplantısı ile Necmettin Eşitmez’in görevine son verilmiş, 01.Ekim.2016 tarihi itibariyle Hulusi Çakırhan göreve başlatılmıştır. Prof. Dr. Ali Malik Gözübol’un 28 Eylül 2016 tarihinde Yönetim Kurulu’ndan istifası üzerine 2. Başkanlığa Ercan Kazmaz seçilmiştir.

Kooperatif Yönetim kurulu başkanı Av. Aykut Ünsal’ın Kooperatif Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Yönetim Kurulu üyeliğinden istifası ile ilgili 23.05.2017 tarih Eyüp 2. Noterliğinden 8152 yevmiye numara ile gönderdiği istifa dilekçesi Yönetim Kurulu’nda görüşülerek kabul edilmiş, Aykut Ünsal’dan boşalan Yönetim Kurulu Başkanlığını vekaleten Ercan KAZMAZ yürütmüş, Kadıköy 17.Noterliğinin 09.06.2017 tarih 13185 yevmiye no’lu tebliği ile Ercan KAZMAZ’ın istifa etmesi üzerine, 20.06.2017 tarih,2017/8 sayılı Yönetim Kurulu kararı ile Mehmet Tevfik Bilen’in yönetim kurulu başkanlığında, Sekreter Necmettin Zelyurt, muhasip Üye İsmail Soykan, üyeler Muhammet Emin İzgi, İlhan Önal, Adnan Ekşigil, Gündüz Alpman, Ali Günhan Altınkaynak yönetimi üstlenmişlerdir.

19 Mayıs 2018 günü yapılan 2017 yılı olağan Genel Kurul toplantısında yönetim kuruluna, Ali Malik Gözübol, Gündüz Alpman, Muhammet Emin İzgi, İsmail Soykan, Ali Günhan, Altınkaynak, Mehmet Namık Yalçın, Süleyman Saim Tekcan, Mehmet Tevfik Bilen, Rafet Aksakal seçilmişlerdir. Görev bölümü ile;

Yönetim Kurulu Başkanı: Ali Malik Gözübol

Başkan Yardımcısı : Gündüz Alpman

Genel Sekreter : Muhammet Emin İzgi

Muhasip Üye : İsmail Soykan

Üyeler : Ali Günhan Altınkaynak, Mehmet Namık Yalçın, Süleyman Saim Tekcan, Mehmet Tevfik Bilen, Rafet Aksakal seçilmişlerdir.

24.Ekim.2018 Tarih 2018/15 sayılı Yönetim Kurulu kararı ile Kooperatif görevlisi Müdür Hulusi Çakırhan’ın büro yönetiminde yetersizliği, iş ve işlemlerinde kusurları, üzerinde bakiye zimmet nedeniyle işten çıkartılmıştır.

31.Ekim.2018 Tarih 2018/16 No’lu Yönetim Kurulu Kararı ile Ergun Dabağer 01.Kasım2018 günü itibariyle Kooperatif Müdürü olarak görevlendirilmiş, haftanın 5 günü 10.00 – 16.00 arası kooperatif merkezinde görev yapması sağlanmıştır.

04.Mayıs.2019 tarihinde yapılan 2018 yılı olağan Genel Kurul Toplantısında yönetim kuruluna, Ali Malik Gözübol, Gündüz Alpman, Muhammet Emin İzgi, İsmail Soykan, Mehmet Namık Yalçın, Mehmet Tevfik Bilen, Rafet Aksakal seçilmişlerdir. Görev bölümü ile

Yönetim Kurulu Başkanı: Ali Malik Gözübol

Başkan Yardımcısı : Gündüz Alpman

Genel Sekreter : Muhammet Emin İzgi

Muhasip Üye . İsmail Soykan

Üyeler: Mehmet Tevfik Bilen, M.Namık Yalçın, Rafet Aksakal

yönetimi üstlenmiştir.

 

Yönetim kurulu, maliye Hazinesi tarafından kooperatif aleyhine açmış olduğu Tapu İptali Davası’nda gerekçe olarak sunulan kıyı kenar çizgisi konusunda 2 önemli çalışma yapmıştır.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ne müracaat ile, kooperatif arazisinin toprak yapısının incelenmesi, ziraat için uygunluğunun araştırmasını talep etmiştir. Ziraat Fakültesinin görevlendirdiği heyet toprak örnekleri alarak yaptığı analizler ile hazırladığı raporda, arazinin organik maddece zengin bir toprak yapısına sahip olduğunu, tarımsal faaliyete uygun olduğunu bildirmiştir.

İstanbul Üniversitesi Mühendislik fakültesine müracaat ile, kooperatif arazisinde kıyı kenar çizgisi ve kıyı kenar zonu’nun, konusunda uzman kişilerce incelenerek bilimsel ve teknik bir raporun hazırlanması istenmiştir. Dekanlık tarafından görevlendirilen heyetçe yerinde incelemelerle hazırlanan raporda, kooperatif arazisinin kıyı kenar zonu içinde olmadığı, kumsalın bittiği ve ağaçların başladığı yerde kıyı kenarın bittiği tesbiti yapılmıştır. Sayın mahkemenin görevlendirdiği jeoloji bilirkişi heyeti de raporunda, arazinin kıyı kenar içerisinde olmadığını, ziraat bilirkişileri de arazinin tarımsal faaliyete uygun olduğunu bildirmiştir.

19 Şubat 2020 tarih ve 2020/3 sayılı Yönetim Kurulu Kararı ile 25.Nisan.2020 tarihinde 2019 yılı olağan Genel Kurul toplantısı kararı alındığı, Dünyada ve Ülkemizde salgın hastalık olması, devletin de getirdiği bir kısım önlemler nedeniyle devletin öngördüğü hal içerisinde 19.Mart.2020 tarih 2020/5 sayılı yönetim kurulu kararı ile Genel kurul toplantısı kararının iptal edildiği, tüm üyelere bir mektup ile bildirilmiştir.

16.Eylül.2021 Tarih,2021/3 sayılı Yönetim Kurulu Kararında; Pandemi nedeniyle hükümetin almış olduğu tedbirler kapsamında ertelenen kooperatifimiz 2019 ve 2020 yıları Birleşik Olağan Genel Kurul Toplantısının 06.Kasım.2021 günü yapılmasına karar verildiği, taahhütlü posta ile gönderildiği ve üyelerimize telefon ile görüşme yapılarak Genel Kurula katılımının önemi vurgulandığı halde; 06.Kasım.2021 Cumartesi günü yapılan Genel Kurul Toplantısına yeterli katılım olmadığından, zabıt tutularak toplantı sonlandırılmıştır.

Kooperatifimiz 2019 ve 2020 yıları Birleşik Olağan Genel Kurul Toplantısının 2021 yılı içinde olması gereğinden hareketle, 18.Aralık.2021 Cumartesi Günü Saat 11.00’de aynı salonda tek toplantı halinde yapılmasına 08.Kasım.2021 Tarih, ve 2021/6 sayılı Yönetim Kurulu Toplantısı’nda karar verilmiş, kooperatifimiz 2019-2020 olağan Genel Kurulu’na üyelerin katılımını temin amacıyla da üyelere davet mektubu ve telefon irtibatı ile çağrı yapılmıştır.

Kooperatifimiz 2019-2020 yılları birleşik Olağan Genel Kurulu 18.Aralık.2021 günü yeterli katılım ile yapılmış ve Yönetim Kuruluna Ali Malik Gözübol, Gündüz Alpman, Mehmet Namık Yalçın, İsmail Soykan, M. Emin İzgi, Rafet Aksakal, Aydın Kılıççı, denetleme Kuruluna ise Hüseyin Fahri , Erol Bilir , Alaattin Bahçekapılı seçilmiştir.Görev bölümü ile

Yönetim Kurulu Başkanı: Ali Malik Gözübol

Başkan Yardımcısı : Gündüz Alpman

Genel Sekreter : M.Namık Yalçın

Muhasip Üye . İsmail Soykan

Üyeler:, Muhammet Emin İzgi, Rafet Aksakal, Aydın Kılıççı’dan oluşan yönetim kurulu çalışmalarını sürdürmektedir.